Να μια ερώτηση που συχνά μας έρχεται στο μυαλό όταν τσεκάρουμε το website μας: «μήπως του χρειάζεται μία επανασχεδίαση, ή θα αποδειχτεί μια ανούσια σπατάλη χρημάτων και χρόνου;»
Το βασικό ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσετε για να δείτε αν όντως χρειάζεστε μία επανασχεδίαση για την επιχείρησή σας, είναι το εξής: «Εξυπηρετεί ο ιστότοπός μου τους στόχους μου (π.χ. καλή εμπειρία χρήστη, βελτιωμένο lead generation κτλ.);»
Στο άρθρο αυτό, θα βρείτε 5 σημάδια που προδίδουν την αναποτελεσματικότητα ενός website και καταδεικνύουν πως χρειάζεστε ένα update.
Δεν είναι Mobile-Optimized
Αν το website δεν είναι mobile-friendly καταντά εκνευριστικό για τους περισσότερους επισκέπτες και χρήστες του. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως ολοένα και περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν πλέον το διαδίκτυο μέσω των κινητών συσκευών τους, παρά μέσω pc.
Μην κάνετε το λάθος να σκεφτείτε πως το δικό σας κοινό δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία χρηστών. Ακόμη κι αν είναι έτσι, οι μηχανές αναζήτησης θα αξιολογήσουν αρνητικά τον ιστότοπο και θα χάσετε πολύ έδαφος στο κυνήγι των πρώτων θέσεων στις λίστες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης, οι οποίες είναι πλέον σχεδιασμένες να δίνουν μεγάλη έμφαση στην ποιότητα της εμπειρίας του χρήστη σε κάθε είδους συσκευή.
Συνεπώς, αν το mobile δεν είναι το δυνατό σημείο του website σας –κάτι που μπορείτε να το καταλάβετε πολύ εύκολα ρωτώντας απλά ορισμένους από τους χρήστες σας– τότε σίγουρα χρειάζεστε επανασχεδίαση.
Υψηλά Bounce Rates
Σύμφωνα με τον ορισμό της Google, το Bounce rate είναι το ποσοστό χρηστών που εγκαταλείπουν την ιστοσελίδα που έχουν επισκεφτεί δίχως να αλληλοεπιδράσουν με κανένα από τα στοιχεία της ίσως έκαναν απλά λίγο scrolling, και έφυγαν αμέσως, δίχως να κλικάρουν ούτε ένα link.
Σύμφωνα με ορισμένα στατιστικά στοιχεία, ένα μέσο bounce rate κυμαίνεται μεταξύ του 40 – 55%, ενώ ως εξαιρετικά θεωρούνται τα bounce rates landing της τάξης του 25 – 40%. Συνεπώς, θα πρέπει να διαμορφώσετε έτσι τις ιστοσελίδες σας ώστε να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το bounce rate και να διασφαλίσετε πως οι χρήστες σας θα παραμείνουν στο site σας και θα αξιοποιήσουν το περιεχόμενό σας.
Εδώ, είναι σημαντικό να εμβαθύνετε στα δεδομένα σας και να προσπαθήσετε να εντοπίσετε με ακρίβεια τους λόγους για τους οποίους οι επισκέπτες εγκαταλείπουν απογοητευμένοι τον ιστότοπό σας.
Δείτε ποιες σελίδες έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά μην παρασυρθείτε απλά και μόνο από τους αριθμούς: για παράδειγμα, αν μια σελίδα περιέχει τα στοιχεία επικοινωνίας σας, τα οποία λαβαίνει ο χρήστης και μετά αμέσως την εγκαταλείπει, προφανώς το ποσοστό της θα είναι υψηλό, δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν πετυχαίνει το στόχο της.
Αν πάλι γενικά τα bounce rates είναι πολύ υψηλά, αυτό ίσως υποδηλώνει πως το UX και το UI του site χρειάζεται διορθώσεις – προφανώς μέσω ενός website redesign – ή ότι το site content δεν είναι αρκετά engaging και δεν έχει αρκετό value για να διατηρήσει την προσοχή του αναγνώστη.
Ένας υπέροχος τρόπος να ανακαλύψετε γιατί οι χρήστες εγκαταλείπουν μια ιστοσελίδα σας, κι αν ο βασικός λόγος είναι το content ή το design, είναι να χρησιμοποιήσετε ένα heatmap/click map λογισμικό όπως το Hotjar, το CrazyEgg και το Lucky Orange.
Πλοήγηση που Μπερδεύει το Χρήστη
Τουλάχιστον το 50% των χρηστών που φτάνουν στην ιστοσελίδα σας μέσω μιας διασύνδεσης, χρησιμοποιούν το navigation bar για να εντοπίσουν αυτό που ψάχνουν. Αν, λοιπόν, η πλοήγηση στον ιστότοπό σας προκαλεί σύγχυση στον επισκέπτη ή είναι δυσλειτουργική, θα έχετε πρόβλημα.
Μπορείτε, φυσικά, να κάνετε μερικές δοκιμές μέσω του User Testing για σιγουριά, αλλά αν τα ίδια τα μέλη της ομάδας σας δυσκολεύονται να πλοηγηθούν στον ιστότοπο, πόσο μάλλον οι επισκέπτες!
Η χρήση ενός heat-mapping software μπορεί να σας δώσει πολύτιμο insight για τον τρόπο αλληλεπίδρασης των χρηστών με τα headers και την πλοήγηση του site σας.
Ένας άλλος τρόπος, φυσικά, είναι να ζητήσετε feedback από πελάτες σας.
Υπερβολικά Μεγάλο Load Time
Όταν η ιστοσελίδα σας χρειάζεται πολύ χρόνο για να φορτώσει (π.χ. 3 – 5 δευτερόλεπτα περισσότερο από τη μέση ιστοσελίδα), συχνά απογοητεύει τους χρήστες και τους κάνει να γυρίσουν στη σελίδα αποτελεσμάτων πριν καν ανοίξει η σελίδα – σε ποσοστό που αγγίζει το 40%! Η κατάσταση αυτή μειώνει την ποιότητα της εμπειρίας του χρήστη, κάτι που, φυσικά, δεν περνά απαρατήρητο από τις αξιολογήσεις της Google.
Οι αιτίες για το πρόβλημα αυτό μπορεί να είναι πολλές, π.χ. υπερβολικά μεγάλες εικόνες και scripts στο background ή η απουσία ενός optimized hosting/server environment. Όπως και να έχει, μπορούν να διορθωθούν μόνο με redesign του ιστότοπου.
Μοιάζει… Ξεπερασμένο
Αυτός είναι ο πλέον συνηθισμένος λόγος που προχωρούμε σε ένα website redesign – το να μην προβάλλει το brand ή την εταιρεία σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δυστυχώς, οι περισσότεροι χρήστες κρίνουν τα πάντα από την όψη – και μάλιστα στα πρώτα λίγα δευτερόλεπτα της σύνδεσης! Συνεπώς, κάντε μια έντιμη αξιολόγηση και μην αφήνετε ξεπερασμένα designs και branding να ζημιώνουν την επισκεψιμότητά σας.
πηγή:http://blog.webarts.agency
Πρόσφατα σχόλια