Η ανάπτυξη εφαρμογής έχει εδώ και καιρό αρχίσει να θεωρείται απαραίτητη για κάθε brand. Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό όμως, έχει αρχίσει να διαφαίνεται πως το κυνήγι τον downloads ή ακόμη και των αγορών μέσω της εφαρμογής δεν είναι αρκετό. Αυτά αποτελούν μόνο τα αρχικά στάδια του κύκλου ζωής μίας εφαρμογής.
Για να γίνει το application development μέρος μία long-term στρατηγικής, οι εταιρείες θα πρέπει να εξελίσσουν τις εφαρμογές ανάλογα με την συμπεριφορά των χρηστών τους.
Σύμφωνα με στατιστική έρευνα που έγινε από το “localytics” το 20% των applications χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά. Είναι πολύ πιο πιθανό οι καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν τα γνώριμα σε αυτούς μέσα όπως το facebook, το Twitter και το Youtube από το να ξοδέψουν τον χρόνο τους στο να ψάξουν ένα πιο “καινοτόμο” τρόπο να κάνουν αυτό που θέλουν, δηλαδή ένα application.
Τι ακολουθεί λοιπόν την ανάπτυξη εφαρμογών; Μία word-to-mouth καμπάνια μπορεί να τραβήξει τους χρήστες στο να κατεβάσουν και να δοκιμάσουν ένα applicaion. Tι συμβαίνει όμως όταν η αρχική τους περιέργεια ξεθυμάνει; Αν δεν υπάρχει κάτι που να τραβάει συνεχώς την προσοχή τους τότε απλά θα εγκαταλείψουν αυτό το application. Μία παλιά, καλή γνωστή συνήθεια πάντα κερδίζει ένα φανταχτερό νέο προϊόν και σε αυτήν την περίπτωση, αυτή η συνήθεια είναι τα social media.
Επομένως, έπειτα από την ανάπτυξη εφαρμογών και το επιτυχημένο λανσάρισμα τους το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει αναπαυόμαστε στις δάφνες μας. Πρέπει συνεχώς να ασχολούμαστε με τρόπους να έχουμε ευχαριστημένους και πιστούς χρήστες. Τα κατά καιρούς updates ή η ανακοίνωση μικρών βελτιώσεων είναι ένας τρόπος όμως δεν είναι αρκετός. Μία λίστα με new features που δεν ενδιαφέρουν κανέναν δεν θα φέρουν το αποτέλεσμα που θα φέρει μία σημαντική αναβάθμιση βασισμένη στις προσδοκίες και στην in-app behaviour των χρηστών.
Ανάπτυξη εφαρμογών που φέρνουν αποτελέσματα!
Συχνά οι εταιρείες μετά την ανάπτυξη της εφαρμογής, δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία στην παρακολούθηση της συμπεριφοράς των χρηστών μέσα στην εφαρμογή. Αυτό τους κρατάει στο σκοτάδι όταν σχεδιάζουν την στρατηγική marketing που θα ακολουθήσουν. Αντίθετα, οι εταιρείες που ξέρουν πως και πότε χρησιμοποιούν οι χρήστες την εφαρμογή τους, μπορούν να σχεδιάσουν καμπάνιες βασισμένες απόλυτα στις ανάγκες του κοινού τους. Μία εξατομικευμένη εμπειρία δημιουργεί ενθουσιασμό στου χρήστες και σταδιακά, όσο περισσότερο χρησιμοποιούν την εφαρμογή, τόσο πιο πολύ εξαρτώνται από την χρήση της.
Δεδομένα σχετικά με την συμπεριφορά του χρήστη
Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες που προσφέρουν τα απαραίτητα αναλυτικά δεδομένα από την παρακολούθηση της χρήσης μία εφαρμογής. Τα Google Analytics δουλεύουν πολύ καλά τόσο για τις iOS όσο και τις Android εφαρμογές. Μπορούν να παρακολουθήσουν πόσο συχνά χρησιμοποιούν οι χρήστες ένα application, πόση ώρα ξοδεύουν χρησιμοποιώντας την εφαρμογή κάθε φορά που την ανοίγουν καθώς και που βρίσκονται όταν χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Μας δίνουν στοιχεία για όλα τα βήματα που ακολούθησε ο χρήστης μέχρι να κάνει τελικά μία αγορά ή μια κράτηση μέσα στην εφαρμογή καθώς και πόσες φορές πάτησε κάθε “κουμπί”. Συνολικά, δίνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη σύμφωνα με το πως αυτός χρησιμοποιεί την εφαρμογή.
Όταν μία εταιρεία έχει πρόσβαση στην πληροφορία του ποια κομμάτια της εφαρμογής τραβούν περισσότερο την προσοχή των χρηστών και ποια είναι τα στοιχεία που τους εμπνέουν να την χρησιμοποιούν, τότε μπορεί να επενδύσει σε ότι προάγει περισσότερο το engagement του χρήστη και φυσικά το ROI. Έτσι κερδίζει και η εταιρεία αλλά και ο χρήστης αισθάνεται ότι η εφαρμογή ικανοποιεί τις δικές του ανάγκες. Συγχρόνως, η εταιρεία λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με ποια μη δημοφιλή features θα πρέπει ενδεχομένως να αφαιρέσει από την εφαρμογή.
Πρόσφατα σχόλια